Снимка: Reuters
fallback

Турските власти внесоха законопроект за промяна на устава на въоръжените сили и те вече нямат право да правят военни преврати, съобщи в. "Хюриет".

Поправките ограничават участието на военните в политическия живот в Турция.

Основната им задача ще стане защита на страната от външни заплахи.

Законопроектът ще бъде разгледан през есента, след лятната ваканция на депутатите.

Промяната в устава е направена заради масовите протести, които започнаха в Турция преди месец.

Първоначално демонстрантите искаха в парка "Гези" в центъра на Истанбул да не се строи търговски център и копия на казарми от времето на Османската империя.

След рязката реакция на полицията обаче протестът се превърна в широка платформа за изразяване на недоволство от управлението на Реджеп Ердоган.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

do 51

преди 10 години

Mnogo neshta ne si spomnjash, no e hubavo da si spomnish pone kakvo znachi Ataturk. Ako i tova ne si spomnjash - moga da te podsetja.

45

9667

преди 10 години

До ATATURKЧоджуум, и Ленин си имаше доктрина - непоклатима и вечна! - но видяхме крайния резултат. Ако някой си мисли, че Турция е бащиният чифтлик на Ататюрк, да пийне един студен айран! Не си спомням турският народ да е помолил Ататюрк да въведе западни закони в страната, които са в пълен разрез с културата и религията на страната. Например, Турция да не е християнска страна, че почивните дни на седмицата са събота и неделя?! Но все пак сме му благодарни, че не я обяви Турция за Юдея!

44

ATATURK

преди 10 години

prevrat sisi zakon ne se pravi

fallback