В Сърбия недоволстват от внос на българско сирене с растителни мазнини. Снимка: архив, Булфото

Специалисти в Пирот предупреждават гражданите да бъдат внимателни, когато си купуват млечни продукти, особено евтино сирене, което се внася контрабандно от България и се продава на улицата. Според запознати това сирене може да е вредно за здравето, пише сръбският вестник „Глас явности“.

На пазара в Пирот се продава сирене по 200-250 динара /110 динара = 1 евро/, което според преподавателя от млекарското училище в града Саша Петрович се прави от много съмнителни съставки и става дума за изкуствен продукт.

„Това е сирене, което се прави от растителни вместо от млечни мазнини. Добавя се растителна мазнина, която е много по-евтина, и мляко на прах, получавано от страни, в които добитъкът се отглежда по по-различен начин от при нас и самото това мляко на прах е спорно заради химическия си състав“, обяснява Петрович.

По думите му в спорното сирене се добавят и различни соеви брашна, както и свързващи вещества. За да се обединят всички посочени компоненти, които са вече готови продукти, в продукт, който се продава като сирене, до голяма степен се използват и химически добавки, което е изключително рисково в хранителната промишленост.

„Използват се различни полифосфати, емулгатори, нитрати, нитрити, калиев нитрат. Всички тези вещества, ако се добавят в строго контролирани количества, не са опасни за здравето. В големи количества обаче те са изключително канцерогенни. Хората тук умеят да разпознават традиционното бяло сирене, което има дупки и се държи в саламура. Изкуствените сирена са идеални при срязване, нямат никакви дупки, гладки са, нямат твърдостта на истинското сирене и се разпадат, когато ги натиснеш с вилица“, казва Петрович.

Идентично е и твърдението на собственика на млекопреработвателно предприятие „Стара планина“ от Димитровград Зоран Николов. „По моя оценка всеки ден от България в Сърбия влизат между пет и шест това такова сирене, което е опасно, особено за децата. За появата на опасното сирене предупредих всички компетентни инспекции и държавните органи. В съседна България има изискване то да се маркира, така че да се посочват последиците от употребата му, какъвто е случаят с цигарите“, каза Николов за Танюг.

Той посочва още, че такова сирене се продава по пазарите в градовете в Южна Сърбия по 150-200 динара за килограм. Цената на килограм сръбско краве сирене на пазара в Пирот е от 400 до 450 динара, а килограм овче сирене струва и до 600 динара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase