Гриша Ганчев. Снимка: Булфото

Осем българи, сред които и ловешкият бизнесмен и собственик на футболен клуб "Литекс" Гриша Ганчев, са замесени в мащабна мрежа за данъчни измами, разбита в Румъния, съобщи БНТ, като се позова на румънската преса.

Съдът в Букурещ е издал тази сутрин заповеди за арест на 39 души по делото, в което прокурорите от Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма са разбили огромната мрежа за данъчни измами с хранителни продукти и строителни материали.

Гриша Ганчев бе задържан у нас по две обвинения - за ръководител на организирана престъпна група, създадена с цел да извършва престъпления срещу данъчната система и за закана за убийство. В момента е на свобода с парична гаранция 300 000 лв..

Още по темата

Разбитата в Румъния международна престъпна група е извършвала доставки в рамките на ЕС, при които не е осчетоводявала всички операции, извършвала е фиктивен внос и измами с ДДС.

В периода 2010-2012 година престъпната група е нанасяла щети за около 40 милиона евро годишно на румънската държава. При започналите днес арести са иззети голямо количество луксозни автомобили, парични суми и ценности.

Според обвиненията целта на групировката е била да се изперат мръсните пари на известния престъпен клан Бутоане от Гюргево. В схемата са участвали и представители на полицията и данъчните власти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase