Агенцията посочва, че липсва обществена и политическа подкрепа за тежките реформи. Снимка: Reuters
fallback

Fitch Ratings понижи кредитния рейтинг на Гърция от В- до ССС заради повишените рискове около членството на страната в еврозоната, предаде Bloomberg.

“Силното представяне на партиите, които не подкрепят мерките за икономии и спасителните програми, на изборите от 6 май, както и невъзможността да бъде съставено правителство, подчертават липсата на обществена и политическа подкрепа за спасяването на страната от Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ)”, посочва се в становището на рейтинговата агенция по повод нейното решение.

Според Fitch излизането на Гърция от еврозоната е напълно реалистично, особено ако не се стигне до сформирането на правителство и след провеждането на следващите избори, които ще се състоят на 17 юни.

Рейтинговата агенция предупреждава и за вероятност от неизпълнение на дълговете на частния сектор в Гърция, предаде Ройтерс.

Още преди около седмица Fitch алармира, че евентуалното излизане на Гърция от еврозоната ще изостри икономическите и финансовите рискове, пред които са изправени други затруднени държави от валутния блок.

В становището на агенцията се посочва, че ако след новите избори на 17 юни рискът Гърция да се откаже от еврото се увеличи, вероятно всички кредитни рейтинги на държавите от еврозоната ще бъдат преразгледани.

Всичко за кризата в Гърция четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 12 години

Неколкото милиарда евро ,дадени тия месеци на Гърция бяха за да се отложи неминуемото и европейските банки да се подготвят. Няма нормален човек ,който да е мислил ,че нещата в Гърция ще се оправят ,не си мислете че европейците имат искрени чувства ,че Гърция ще мине към растеж. Катарският шейх депозира 200 милиона долара за да е готов като се отвори пазара на гръцките банки в България, щото на него му требе банка, ако иска да инвестира. Това EFG ,това Alfa,Piraeus,това ОББ......

37

до ЕКСКУРЗИАНТА № 47

преди 12 години

Аз пък мога да ти кажа, че пенсията (от ГЪРЦИЯ) на жена ми е намалена с 50%! Това се отнася за всички! Работни заплати -50%, цени увеличени, банкоматите празни... не Ви ли напомня на Жан-виденовото време???????? То изведнъж не става, но полека лека... като спрат парите от еврозоната???????? Като не могат да плащат, кой ще ги пере и чисти, кой ще бере портокалите,а маслините, а овцете кой ще гледа.... ще трябва да се работи!?!?!?

36

до №49....ан

преди 12 години

Гърция, вече е на колене (не стачкува) избра социализма, който само за месец два ще и донесе няколко нули върху драхмата. Ние също бяхме избрали ГОЦЕ+ВИДЕНОВ и сега още 100 г. няма да дойдем на себе си. Не злорадстваме, а съжаляваме, защото сме го преживели и много добре знаем за какво става на въпрос - политиците крадът, а народа плаща и тегли хомота!

fallback