Преговорите за съставяне на правителство на Гърция се провалиха. Снимка: архив, Reuters
fallback

Президентът на Гърция Каролос Папуляс ще назначи служебно правителство, което съгласно конституцията на страната ще управлява страната 30 дни до провеждането на нови избори. Това съобщи администрацията на гръцкия държавен глава.

Гръцките политици и днес не успяха да се договорят за съставяне на правителство и президентът Папуляс реши да свика предсрочни избори през юни.

Срещата на политическите лидери, на която ще се решава за състава на временното правителство, ще се състои в 13 ч. в сряда, посочва РИА Новости.

Лидерът на социалистическата ПАСОК Евангелос Венизелос заяви, че преговорите за съставяне на правителство са се провалили и "страната отива към нови избори".

Oще по темата

По думите на Венизелос изборите ще се проведат в „много лоши условия“. Той обвини другите партии, че са поставили партийните си интереси над националните, отказвайки да бъде сформирана коалиция. „Всеки грък трябва да прочете протоколите от днешната среща“, каза Венизелос. 

Радикалната лява партия СИРИЗА, която на проведените на 6 май парламентарни избори остана втора, според последните социологически проучвания е увеличила подкрепата си и е станала най-популярната партия в страната.

Новината, че преговорите за формиране на ново правителство в Гърция са пропаднали отново, предизвика ново бягство от еврото.

В рамките на десетина минути единната валута пропадна от 1,2850 до 1,2770 долара за евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

127

до 136 от Еллин

преди 11 години

Години след това се оказва, че самият Венизелос е бил инструктиран да загуби изборите и Краля да отстрани офицерите му от фронта. Преди това Гр армия вместо да върви към Константинопол е навлизала в анатолската пустиня. Това даде време на Кемал да се въоръжи подкрепата на "европа". Така една в началото 1000% спечелена война, стана национална катастрофа..Днес Венизелос е национален герои. Такива "герои" имаме на балканите..Ситуацията в момента ми напомня точно тази история.

126

до 136 от Еллин

преди 11 години

За съжаление псевдо радикалната левица СИРИЗА, освен безсмислени ходове не предлага нищо реално.Питам се защо една партия, която толкова години винаги е имала смислена позиция и смислени предложения сега ги прави хаотични ходове. От една страна ни водят към избори, но от друга не желаят пълно мнозинство.Историята се повтаря.1921 Ел. Венизелос вижда, че западните няма да допуснат Гр армия да влезе в Константинопол. Губи нарочно изборите. След катастрофата 1922 той печели на ново.

125

до 138

преди 11 години

какво щяло да стане ,ако им спрели парите на гърците...ами нищо ,казваш ,че не можели да печатат пари ,могат и още как .щом фамилията на родшилдови може да печата до припадък шарени хартишки без никаква стойност ,защо и гърците да не започнат да печатат драхми като върнат златното покритие и тогава ционистите съвсем ще се наакат в гащите ,най много ги е шубе юдейските банкерчета ,че дадена държава може да обезпечи валутата си с златно покритие,тогава няма кражба чрез обезценики и плаваща лихва

fallback