Снимка: Архив Булфото

Македонците са рекордьори в лова на български паспорти. В момента официално 42 372 граждани на съседната ни страна имат и българско гражданство, пише македонският „Утрински вестник“.

„Аз долуподписаният  К., декларирам, че имам българско национално самосъзнание и български произход, тъй като моите родители ...“. Това гласи една от декларациите, които отварят вратите за получаване на толкова желаното в Македония българско гражданство, пише изданието.

Някои го взимат, за да следват, но повечето, както самите те казват, за да припечелят за парче хляб в Европа. Въпросът е, че предимствата за тези, които имат български паспорт, са много – от това, че могат да следват за по-малко пари, отколкото в Македония, през облекченията за шофьорите на камиони, до възможностите за печалба чрез основаване на смесени българо-македонски фирми, за които вратите в Европа са отворени.

Българско гражданство взимат хората главно от Източна Македония. „Утрински вестник“ цитира хора от районите близо до нашата граница. Според тях причината да се взима български паспорт е немотията и желанието да се отиде на работа в чужбина, както и по-лесното и по-евтиното купуване на автомобил.

Цитиран е Велин М. от Македонска Каменица, чийто син е на гурбетчийство в чужбина с български паспорт.

„Не е никаква тайна, че много млади хора, между които и моят син, заминаха за Италия с български паспорт. Мотивът да си го извадят е немотията, а не поради това, че се е чувствал българин. Той е македонец, но с българския паспорт е гражданин на Европа. Може да получи работна виза и без никакъв проблем да работи в която и да е страна“, обяснява Велин.

Вестникът разказва още, че процедурата за получаване на гражданство е проста и за нея могат да се използват посредници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase