Снимка: Архив Reuters

Гърция отново е скована от поредната обща стачка. Временното правителство в Атина не успя да убеди гражданите и синдикатите, че ще промени политиката на непосилни за гърците икономически мерки. Социалното напрежение е все така високо, а безработицата достига непознати за страната нива, предаде БНР.

Първата обща стачка срещу правителството на Лукас Пападимос е белязана със закана на лидерите да продължат протеста, докато кабинетът не оттегли част от икономическите мерки, включени в бюджета за следващата година.

Още по темата

Преди дни 20 000 държавни служители останаха без работа заради новия закон за трудов резерв. За година фалираха над 100 000 частни фирми, много от които не са изплатили заплати на работниците си.

В протестите днес ще участват работещите в държавния сектор и местното самоуправление, съдебните служители, банковите чиновници, моряците и служителите от телекома ОТЕ.

Корабите ще останат по пристанищата заради участие в стачката на общогръцката морска федерация. Очаква се и влаковете да спрат, посочва БТА.

Засега служителите от гражданската авиация не са обявили протести, така че не се очакват проблеми по летищата.

Работещите в медиите стачкуват от 6 часа вчера до 6 часа днес. Те ще се включат в днешната 24-часова стачка с четиричасово спиране на работата от 11 до 15 ч.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase