Снимка: Reuters

Извън държавния сектор от днес остават 16 хиляди служители в Гърция, тъй като влиза в сила одобрената от гръцкото правителство мярка за въвеждане на т. нар.трудов резерв.

Четири хиляди от тези 16 000 държавни служители незабавно ще бъдат пенсионирани, тъй като са навършили години за пенсия, а останалите /около 12 000/ ще бъдат включени в специален "предпенсионен режим", който ще продължи до края на 2013 г.

От 1 януари пък без работа ще останат още около 15 000 души заради закриване и сливане на държавни предприятия.

Гръцкото правителство въведе т. нар. трудов резерв като мярка за драстично редуциране на разходите в раздутия държавен сектор. Тя предвижда в него да бъдат вкарани около 30 000 държавни служители, като заплатите им ще бъдат намалени с 40 на сто и ще им бъде даден срок от 12 месеца да си намерят нова работа.

Мярката е част от плана на стойност 6,6 млрд. евро, който беше изготвен от правителството в Атина, за да умилостиви международните кредитори да отпуснат следващият транш от спасителната помощ за Гърция. Траншът е на стойност 8 млрд. евро и е от одобрения миналата година първи заем за страната в размер на 110 млрд. евро, от които 80 млрд. се предоставят от еврозоната, а останалите 30 млрд. - от МВФ, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase