Лукад Пападимос Снимка: Reuters

Бившият вицепрезидент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Лукас Пападимос е новият премиер на Гърция на мястото на Георгиос Папандреу, съобщиха официално от гръцкото президентство.

Пападимос ще бъде начело на новото коалиционно правителство на националното единство в Гърция. Очаква се новият коалиционен кабинет да положи клетва в петък следобед, предаде гръцката държавна телевизия, цитирана от Ройтерс.

Досегашният премиер Георгиос Папандреу официално подаде оставка вчера. Той се е съгласил да напусне поста си още в понеделник, за да открие пътя за коалиционно правителство и за предсрочни избори, които трябва да се проведат през февруари 2012 г.

До февруари коалиционният кабинет трябва да одобри новото споразумение за помощ от ЕС под заплахата, че Гърция може да бъде изключена от еврозоната заради неизпълнение на договореностите.

Още по темата
Преговорите за формирането на новия кабинет продължиха четири дни. Решението за сформиране на коалиционно правителство беше прието от гръцките политици след силен натиск от страна на ЕС.

Вторият пакет от финансова помощ за Гърция беше приет от лидерите на еврозоната през нощта срещу 27 октомври. Той предвижда отписване на 50% от задълженията на Гърция към частни кредитори, както и помощи в размер на 130 милиарда евро срещу още твърди мерки за икономии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase