Снимка: Архив Reuters

Протестиращи гърци блокираха днес сградите на няколко министерства в Атина въпреки призивите на финансовия министър за сплотеност около строгите мерки за икономии, необходими на Гърция, за да постигне фискалните цели и да избегне дефолт по своя огромен дълг, предаде агенция Ройтерс.

Световните пазари са разклатени, откакто в неделя Атина обяви, че заради по-тежката от очакваното рецесия няма да успее да изпълни целта за бюджетния дефицит през 2011 г. въпреки предприетите строги мерки за икономии.

Още по темата

Опасенията за фалит тласнаха днес атинската борса до 18-годишен минимум, акциите на гръцките банки поевтиняха с 9,5 процента, а еврото достигна най-ниското си равнище спрямо долара за последните девет месеца и 10-годишен минимум спрямо йената.

"Има много голям смут и много дълбок гняв в обществото", заяви генералният секретар на синдикалната федерация АДЕДИ Илиас Илиопулос пред агенция Ройтерс, докато участваше в днешните протести.

Социалистическото правителство, което дойде на власт преди две години именно с обещанието да помогне на бедните и да обложи с данъци богатите, е изправено пред нарастващия гняв на гласоподавателите, които бяха тежко ударени от серия увеличения на данъците, намаляване на заплатите и загуба на работни места.

Финансовият министър Евангелос Венизелос заяви днес, че дори новата цел за бюджетния дефицит за тази година от 8,5 процента от брутния вътрешен продукт може да се изплъзне с половин процент, ако обществото не се обедини зад непопулярните мерки.

"Ако държавните механизми не работят, ако нямаме национална сплотеност и солидарност, очевидно ще имаме проблем с нашата цел за 8,5 процента", заяви Венизелос на пресконференция.

"Трябва да положим свръхчовешки усилия", посочи Венизелос, цитиран от Асошиейтед прес и допълни, че гърците "сами са създали този фалшив стандарт на живот".

Много от мерките, обявени от гръцкото правителство, все още не са одобрени от парламента, а гръцките синдикати, които бурно им се противопоставят, се надяват да отслабят решимостта на правителството с демонстрации и стачки през следващите няколко седмици, отбелязва Ройтерс.

Голяма национална стачка по инициатива на синдиката от държавния сектор, представляващ 500 000 работници, е планирана за утре.

Днес държавни служители блокираха сградите на министерствата на финансите, труда, земеделието и развитието в опит да попречат на разговорите с представителите на международните кредитори от ЕС и МВФ.

Полицията съобщи, че днес е имало проблеми около министерствата, но уточни, че работата вътре не е била спряна.

Пресконференцията на Венизелос трябваше да бъде преместена от финансовото министерство в друга сграда заради протеста, посочва Ройтерс.

Около 20 протестиращи от близкия до комунистите синдикат ПАМЕ за кратко окупираха днес кабинета на министъра на труда.

Самолети и влакове ще спрат утре, училищата ще бъдат затворени, а болниците ще работят с намален състав по време на стачката срещу икономиите.

Напрегнатите разговори с т. нар. "тройка" - инспектори от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, продължават, като представителите на кредиторите на Гърция са съсредоточили вниманието си върху прогнозите за 2013 и 2014 г., оценявани като ключови за съдбата на гръцкия дълг.

"Тройката" първо ще трябва да вземе решение за отпускането на транша от 8 милиарда евро от миналогодишната спасителна програма на стойност 110 милиарда евро.

Гърция обяви, че се нуждае от този транш този месец, за да може да изплаща заплати и пенсии, но финансовите министри от еврозоната обявиха в понеделник, че решението може да бъде отложено до средата на ноември, давайки на инспекторите повече време, за да окажат натиск на Гърция да приложи реформите.

Венизелос потвърди, че Гърция има средства да изчака до следващия месец за транша от спасителната програма, посочва БТА.

На среща с министъра на труда Георгиос Кутруманис представителите на тройката са повдигнали въпроса за понижаване на минималната работна заплата от около 740 евро, за да се засили конкурентността между фирмите. Това обаче разгневи още повече синдикатите, посочва Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase