Снимка: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел обеща да предложи на Гърция "цялата необходима помощ", за да може тя да преодолее дълговата си криза. Гръцкото правителство обаче трябва пълноценно да приложи всички мерки за икономии, които е предвидило, добави Меркел.

"Чрез еврото ние сме тясно свързани един с друг и слабостта на един засяга всички ни", заяви във вторник вечерта Меркел на обща пресконференция в Берлин с гръцкия премиер Георгиос Папандреу, предаде Асошиейтед прес.

Вчерашната им среща бе внимателно следена от финансовите пазари с надеждата, че двамата подготвят всеобхватно решение на европейската дългова криза, но преди частната си вечеря нито Меркел, нито Папандреу обявиха някакви нови мерки.

"Искаме една силна Гърция, която е в еврозоната, и сме готови да предложим цялата необходима помощ", заяви Меркел.

Папандреу на свой ред обеща, че кабинетът ще извърши реформите, за които настояват международните кредитори на страната, и добави, че Атина се надява, че още през 2012 г. може да постигне първичен бюджетен излишък.

За гърците настъпиха времена на големи жертви и затова е много важно да получаваме сигнали за подкрепа от европейските си партньори, каза Папандреу.

Още икономически новини от ЕС четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase