Снимка: Reuters

Израел приема предложението на Гърция да транспортира до Газа хуманитарната помощ, намираща се на борда на корабите от международна флотилия, съобщи  вестник "Аарец".

Гръцкото предложение бе направено като опит да се намери компромис на споровете, свързани с намеренията на международната флотилия да пробие блокадата на Газа.

Хуманитарната помощ ще бъде съпроводена от гръцки дипломати и доставката й ще се извърши под контрола на гръцките власти и на ООН, посочва вестникът. Транспортът ще се извърши с гръцки кораби, които ще акостират в египетско пристанище.

"Инициативата на Атина дава възможност на всички заинтересовани страни да избeгнат конфликт", е заявил за "Аарец" източник от израелското външно министерство.

Гърция предложи да транспортира хуманитарна помощ за Палестинската автономна власт, след като забрани на пропалестинска хуманитарна флотилия за Газа да отплава от нейните пристанища и арестува капитана на един от корабите.

Гръцкият министър-председател Георгиос Папандреу вече е разговарял по телефона с палестинския президент Махмуд Абас.

Канцеларията на Папандреу съобщи, че Абас е оценил предложението като положително и е изразил подкрепа за него.

Гръцкото външно министерство заяви, че генералният секретар на ООН Бан Ки Мун също е подкрепил идеята Гърция да транспортира хуманитарната помощ, която флотилията с пропалестински активисти иска да достави на Газа, посочва ИТАР-ТАСС.

Същевременно организатори на пътуването на флотилията, цитирани от Асошиейтед прес, казаха, че не са се отказали от плановете си да пробият израелската блокада на ивицата Газа.

Междувременно бе съобщено, че стотици поддръжници на палестинската кауза от САЩ и Европа имат намерение да пристигнат със самолет на международното летище "Бен Гурион" в Израел и да организират там протестен митинг, предаде Асошиейтед прес.

Израелските власти вече са наредили мерките за сигурност на летището да бъдат подсилени. В съобщение за пресата организаторите на протестите на летище "Бен Гурион" обявиха, че целта им е "физически да достигнат Газа през Израел", посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase