"Правителството изпраща страшно послание: Не си търсете правата". Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Турция получи слаби оценки в две влиятелни проучвания, обхващащи демокрацията и правата на човека, съобщава Southeast European Times в кореспонденция от Анкара.

В доклада си „Свободата в света” за 2011 г. „Фрийдъм Хаус” определи страната като само „частично свободна” и й даде ниски оценки по отношение на политическите права и гражданските свободи.

Междувременно „Хюман Райтс Уоч” отправи критики срещу Турция за влошаване на свободата на изразяване.

Властите в Анкара не са впечатлени. „Тези доклади са фалшиви и безотговорни”, заяви Салих Капусуз, заместник-председател на Партия на справедливостта и развитието (на премиера Реджеп Тайип Ердоган).

„С всеки изминал ден Турция става все по-демократична и свободна. За много кратък период ние се превърнахме от страна със случаи на мъчения и нарушения на правата на човека в държава със свобода и демокрация”, каза той пред SETimes.

„Теми от този род се разглеждат по време на нашите преговори с ЕС и те виждат, че работим по тях”, добави той.

Международните правозащитни организации признават, че е налице положително развитие.

„Настоящото правителство на Турция изпълни редица важни реформи във връзка с принципите на правовата държава, правата на малцинствата, отношенията с кюрдите и административните въпроси”, казва директорът за проучванията на „Фрийдъм Хаус” Арч Пъдингтън.

Независимо от това, допълни той, все още има области, които пораждат безпокойство.

Йозтюрк Тюркдоган, председател на базираната в Анкара Асоциация за правата на човека, смята, че ситуацията се влошава с всеки изминал ден, особено по отношение на кюрдския въпрос.

Той каза за SETimes, че през 2010 г. са били арестувани много политици, служители в местната администрация и членове на гражданското общество от етнически кюрдски произход.

„Под арест са задържани дори активисти за правата на човека и представители на неправителствени организации, които по никакъв начин не са свързани с насилие”, заяви Тюркдоган, като добави, че се нарушава тяхното право на справедлив процес.

Според него правителството изпраща страшно послание: „Не си търсете правата”.

Що се отнася до свободата на медиите, журналистът и активист Неджати Абай казва, че през 2010 г. са заведени десетки съдебни дела срещу представители на неговата професия.

„В момента в затвора има 43-ма журналисти, десет от тях – главни редактори, които получават много дълги присъди”, каза той за SETimes.

Абай, който е бил арестуван няколко пъти по различни обвинения, посочва, че турският наказателен кодекс и Законът за борба с тероризма дават основания на властите да преследват репортери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase