Снимка: Булфото
fallback

Да бъде направена нова техническа експертиза за потъването на кораба „Илинден“ на 5 септември 2009 г. в Охридското езеро, когато загинаха 15 българи.

Това поискаха българските адвокати по делото, което се води в Основния съд в Охрид.

В новата експертиза да участват и корабни инженери, които са специалисти и по навигация и експлоатация на кораби, плаващи в езера, съобщава македонската телевизия „Канал 5“.

Според адвокатите само по този начин ще бъде установена причината за потъването на кораба „Илинден“.

По този начин българите индиректно работят за разширяване на разследването, но засега не разкриват дали ще потърсят отговорност и от македонската държава, пише в материала на македонската медия.

Корабът беше изправен и редовен за плаване по стандартите на застрахователната компания „Лойд“. Основният обвиняем, капитанът Сотир Филески, няма никаква вина, твърди неговата защита.

„Ние смятаме, че „Филески е невинен. Той не е виновен и ние сме готови да докажем, че той няма никаква вина за случилото се нещастие“, казват адвокатите Димитрие Цобоски и Саво Коцарев.

Днес за втори път беше отложено делото за най-голямата корабна катастрофа, станала в Охридското езеро.

Oще по темата

И този път причината беше същата – не се яви вторият обвиняем Бранко Баич, представител на компанията „Лойд“. Прокурорът поиска Баич да бъде съден задочно.

Следващото заседание е насрочено за 28 февруари, когато трябва да бъдат разпитани свидетелите от разследването.

В отделно дело семействата на трагично загиналите български туристи ще поискат половин милион евро обезщетения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 13 години

Съдебната сага в Македоние напълно повтаря подобни процеси в България, когато магистрати, адвокати и лекари-специалисти заедно сэс съдиите, свидетелите и обвиняемите тупкат топката, докато отмине давностния срок, хората забравят за проблема и магистратите се спогодят с обвиняемите за сумата на подкупа, начина на плащани и т.н. подробности, най-бързо уреждани от едно Черно лице, което още не е осъдено, вапреки огромния скандал и безспорните доказателства за вината му, изнесени в съда.

fallback