Снимка: Булфото

Две обвинения и една присъда – това е равносметката година след трагедията с кораба „Илинден” в Охридското езеро, при която загинаха 15 българи.

През април тази година охридската прокуратура повдигна обвинения на капитана на кораба Сотир Филевски и представителят на компанията "Лойд" Бранко Баич.

Баич, който е хърватски гражданин, е издал сертификата, който гарантирал техническата изправност на кораба "Илинден". Документът е издаден само четири месеца преди инцидента с българските туристи.

През юли беше осъдена организаторката на злополучната екскурзия до Охрид - Боряна Георгиева.

Тя ще трябва да плати глоба от 4500 лева за това, че е организирала екскурзия в чужбина, без лиценз за туроператор. Георгиева обжалва присъдата.

Разследването, което води българската прокуратура, още не е приключило. Чакат се резултатите от три съдебни поръчки, изпратени до Македония.

Още по темата

Неизпълнението на тези поръчки е пречка в България да приключи разследването, което да каже какви са причините за потъването на „Илинден” и съответно кои са виновни, съобщи преди дни заместник-градският прокурор на София Божидар Джамбазов.

Годишнината от трагедията се отбелязва днес в Охрид с помен в памет на жертвите в църквата “Свети Никола Геракомия”.

В Охрид ще пристигнат роднини на загиналите и кметовете на общините Пирдоп и Антон.

Почит ще бъде отдадена на мястото на трагедията при плажа “Елешец” в 16 часа, а час по-късно ще бъдат положени цветя пред паметната плоча на жертвите от потъването на “Илинден”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase