Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Турският лекар Юсуф Ерчин Сьонмез, който беше обявен за издирване от Интерпол по обвинение в трафик на човешки органи и нелегалното им трансплантиране в Азербайджан и Косово, беше арестуван в Истанбул, съобщават турските медии.

„Черният хирург“ Сьонмез, известен и като „доктор Франкенщайн“ и „Юсуп“, е бил задържан във вторник вечерта в дома си.

В сряда той е откаран в прокуратурата, където ще му бъде повдигнато официално обвинение, предаде телевизия NTV.

Според вестник „Гардиън“ Сьонмез е „един от ключовите играчи на пазара на черната трансплантология през последните десет години“.

За първи път името му стана известно в края на 90-те години, когато три пъти беше арестуван в Турция за нелегално присаждане на органи.

През 2007 г. Сьонмез беше осъден на една година затвор по обвинение, че е лидер на мафия за трафик на човешки органи.

Той обаче се размина с излежаването на присъдата поради влязъл в сила закон за отлагане изпълнението на наказанието, ако присъдата е за по-малко от две години, припомня вестник „Миллиет“.

Година по-късно турският „черен хирург“ беше осъден задочно в Косово на 8 години затвор за организиране на незаконна трансплантация на органи.

През август 2010 г. името на Сьонмез изплува в Азербайджан във връзка с разследване за трафик на човешки органи. По същото време властите в Косово се обърнаха към Интерпол с искане той да бъде задържан и екстрадиран, пише РИА Новости.

През ноември 2010 г. бяха повдигнати обвинения на седем заподозрени за нелегално присаждане на органи в Косово, сред които е и Сьонмез.

Беше посочено, че обвиняемите са се сдобивали с органи от бедни жители на Молдова, Казахстан, Русия и Турция за 20 000 долара и са ги трансплантирали на Канада, Германия, Полша и Израел за 100-137 хиляди долара.

Oще по темата

В обвинителния акт се посочва, че към 2008 г. са били извършени около 20 операции по нелегално присаждане на органи, като освен Сьонмез в престъпната група са участвали и здравният министър на Косово, както и лекари от Израел и Турция.

Впоследствие докладчикът на ПАСЕ Дик Марти посочи косовския премиер в оставка Хашим Тачи като лидер на група, занимавала се с търговия с човешки органи, наркотици и оръжие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Атила Български

преди 13 години

В Турция е арестуван лекар- мафиот търгувал с човешки органи, не четеш ли???За какви арести говориш в България на лекари??? Български лекар не би и помислил за този сатанизъм!!! Големи комплексари сте бе, ако някой някъде се изкиха по света- вие се чувствате длъжни да се изкихате два пъти!

47

Анонимен

преди 13 години

В Турция няма да се строят ядрени централи, САЩ и Израел няма да им разреши. МААЕ ще праща експерти, ще търсят по голяма степен на безопастност и т.н. Затова те така трескаво търсят съмишленици от Русия, Япония, Франция, Ю.Корея, Бразилия...с всички се опитват да се договорят, но всики имат едно на ум. Така че спокойно можем да си продаваме тока дори и след като се построи АЕЦ Белене 2020 г.

46

ринго

преди 13 години

само вижте какви се занимават с тая мръсотия-турчин ,еврееи, албанци....След земетресението в Измит изчезнаха много хора между тях и едно момче футболисче от Пловдив.Бил със счупен крак карат го в болница и от там следите му се губят.Зачерниха семейството му мръсните гадове.Разстрел за такива или бесило.Понеже в Турция има закони дано го осъдят на смърт тоя *** гаден.

fallback