Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Европейската интеграция ще бъде през 2011 г., както и в годините след това, приоритет на външната политика на Сърбия, тъй като за страната няма по-добра алтернатива.

Това беше заявено от сръбския президент Борис Тадич на конференцията на посланиците на Сърбия по света, провеждаща се в Белград.

Главната цел за тази година е Сърбия да получи статут на кандидат за членство в ЕС.

От изключително голямо значение е да бъде определена дата за започване на предприсъединителни преговори, но както посочи Тадич, в момента не може със сигурност да се знае дали това ще стане през тази или през следващата година.

Другата външнополитическа цел на Сърбия е защитата на националните интереси на Сърбия в Косово. Сръбската дипломация ще продължи да се бори да няма нови страни, които да признаят независимостта на Косово, и Прищина да не бъде приета в международни организации, в които членуват суверенни държави.

Сърбия се обявява за възможно по-скорошно започване на диалог с Прищина за намиране на решения, които да са приемливи и за двете страни, предаде Танюг.

Предизвикателствата за Сърбия през 2011 г. ще са икономическото възстановяване и приключване на реформите в правосъдието, беше посочено на конференцията. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase