Съгласно план на САЩ за установяване на стабилност на Балканите през февруари 2010 г. е било дадено нареждане за премахване на балканската мафия.

Бившият хърватски премиер Иво Санадер, доскорошният черногорски премиер Мило Джуканович, премиерът на Косово Хашим Тачи и босненският лидер Харис Силайджич са били обявени за главна пречка за развитието на Балканите и е било наредено те да бъдат отстранени от политическата сцена.

Четиримата, които се свързват с организираната престъпност, контрабандата на цигари, войните в бивша Югославия, са отстранени директно по нареждане на Запада, пише сръбският вестник „Прес“.

Според лидера на черногорското „Движение за промени“ Небойша Медоевич е в ход процес на „разчистване на балканската мафия по нареждане от Вашингтон“.

„Американците са преценили, че единствената пречка за стабилността на Балканите е организираната престъпност и корупцията и поради това всичко се случва координирано и тепърва ще се случва в Черна гора, Хърватия, Сърбия, Косово. Санадер е обявен за лидер на корупционна афера, а Мило Джуканович и Хашим Тачи са посочени като организатори на престъпни групи. Поради това Джуканович отстъпи пред Запада и се оттегли, докато Тачи си е въобразил, че е много влиятелен и затова Косово е посочено като геноцидно творение. След предсрочните избори в Косово и изборите в Хърватия трябва да се стигне до парламентарни избори в Черна гора, тъй като се очаква голяма нестабилност, бунт на мафията и вътрешнопартийно разчистване на сметките в Демократичната партия на социалистите“, казва Медоевич.

Още по темата

Според него ситуацията в Сърбия е малко по-различна, но президентът Борис Тадич и вицепремиерът и вътрешен министър Ивица Дачич не бива да спират. Медоевич казва, че мафията се е опитала да поеме управлението на Сърбия след промените от 2000 г. и за това беше платена висока цена – убийството на премиера Зоран Джинджич. Борис Тадич сериозно се е заел с борбата с организираната престъпност и има голям шанс да успее, казва Медоевич.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase