Снимка: БГНЕС
fallback

Активисти за климата се опитаха да се залепят за шедьовъра на Едвард Мунк "Викът" в Осло, за да протестират срещу петролната индустрия на Норвегия, но охраната се намеси и произведението на изкуството не беше повредено, съобщиха от полицията.

Oще по темата

"Намираме се в Националния музей след сигнал от охранителите там. Те са заловили трима души, като двама са се опитали да се залепят за картината", написа полицията в Twitter.

"Те не са успели, но по стъклената витрина има следи от лепило. Няма данни за нанесени щети на картината".

Емблематичната картина от 1893 г., която сега е символ на екзистенциалния гняв, изобразява човекоподобна фигура, стояща на мост, която се държи за главата в очевиден ужас на фона на вихрено небе.

Организацията "Спрете проучванията за нефт" заяви пред норвежкото списание за култура " Tidens", че намерението ѝ е да "извади хората от апатията им", за да "стигнат до разговора, който искаме да проведем".

Норвегия е най-големият производител на петрол в Западна Европа.

През последните седмици протестиращите се насочиха към множество безценни произведения на изкуството в музеи в цяла Европа в знак на протест срещу липсата на действия срещу изменението на климата.

В четвъртък десетки от най-големите музеи в света публикуваха съвместна декларация, в която се казва, че активистите за опазване на околната среда, които атакуват картини, "силно подценяват" щетите, които могат да бъдат причинени.

В петък на срещата на върха на ООН за климата в Египет учени заявиха, че емисиите на въглероден диоксид от изкопаеми горива, които са основният двигател на изменението на климата, са на път да се увеличат с един процент през 2022 г. и да достигнат исторически максимум.

Punks. The only thing they accomplish is that art available for all will be more protected. Skrik #munch pic.twitter.com/wPtOQ2OWPK

— Karoline (@karolineisanerd) November 11, 2022

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 1 година

Най-добре да ги залепят на някоя витрина, хем да ги погледат минувачи, хем да си помислят малко.

31

Анонимен

преди 1 година

Има филм в ютуба с един от основателите на Грийнпийс, вижте го - разказва как са започнали, как са се изродили нещата, защо се е МАХНАЛ оттам и тн. Еко "активизма" хич не е еко, има съвсем други цели.

30

3eлeнko Ekoв

преди 1 година

Aмa, нaли c биo лenилo ce зaлenят?

fallback