"Пиян съм аз от мойте младини! Тъй хубаво е всичко окол мене! Жени и вино! Вино и жени!" - това е един от най-популярните стихове от поета Кирил Христов. През 2020 година се отбелязаха 145 години от рождението му. Това е поводът, който актрисата Десислава Михайлова открива, за да създаде онлайн проекта "Глас от сянката на минало, пробужда днес". В него тя издирва от Държавния архив и събира от антикварни книжарници прозата на Кирил Христов. И резултатът е 25 часа запис на неговите разкази, романи и мемоари.  

Кирил Христов е незаслужено забравен, непознат на младите хора. Той е писал пиеси, които са се играли в Народния театър, правил е преводи, включително на Гьоте. Писал е разкази в края на миналия век, както и романа "Мечтатели". Това каза за "България сутрин" актрисата и създател на проекта - Десислава Михайлова.

По думите ѝ Христов заслужава да се изнесат негови произведения, за да ги знаят младите хора. В разказите той пише, че българинът трябва да се грижи повече за образованието си.

"Той говори откровено. Струваха си тези 25 часа запис. Всички, които се занимават с култура, трябва да са наясно, че всички идеи имат последствия. Трябва да се подхожда отговорно, това влияе на целия ни живот. Това осъзнава и Кирил Христов, независимо дали е познат или дали понякога е нямал средства. За мен беше важно младите да чуят, че е имало толкова интелигентен писател преди век", подчерта Десислава Михайлова за Bulgaria ON AIR.

Според нея аудиокнигите са важна част от днешния начин на живот, за да си в кондиция, за да не е "счупен" вътрешният ти свят.

"Той има два варианта на автобиографията си. Умира през 1944 г. В самата автобиография е много вълнуващо да видиш почерка на писателя, сякаш се е чудил дали да коригира това, дали да го остави. Първият вариант е може би най-емоционален", посочи още актрисата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase