В Народното събрание ще бъде внесено искане за увеличаване на бюджета за култура. Това стана ясно от думите на Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България.

"Притискат ни мигранти, притискат ни от Турция и Европа, а ние трябва да запазим своята идентичност. Българската политика трябва да постъпи по примера на италианския премиер и да увеличи бюджета за култура. Искаме България и българската идентичност да са над всичко", заяви актьорът в "България сутринт" по Bulgaria ON AIR.

Той добави, че е обсъдил искането с председателя на Комисията по култура и медии в парламента Славчо Атанасов и че бюджетът трябва да стане поне 0,7%, което е около 60 млн. лева.

"Доста народни представители заявяват, че ще подкрепят искането. В бюджета се включват и парите, които отиват в общините, подпомагащи културата на местно ниво. Не вярвам на обещания, а знам, че бюджетът за култура плавно се покачва през последните години", убеден е Христо Мутафчиев.

Той отбеляза, че театралният сезон вече е започнал с няколко представителни форума - "Аполония" в Созопол, куклено-театралния фестивал в Пловдив и театралния фестивал "Сцена на кръстопът".

"Работим върху много събития, както и по внасяне на поправка в Закона за меценатството. В момента той не кани мецената, а го гони", каза още актьорът.

Гостът посочи, че в момента държавата кара мецената да се запише в регистър, където да упомене всички данни на фирмата си, след което е атакуван от НАП, НОИ и всички възможни институции.

"Трябва да се сключва договор и при желание меценатът да се регистрира, за да получи облекчение на данъците", препоръча Мутафчиев.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase