Снимка: Reuters

 Преспиването е не по-малко вредно от недоспиването. Това твърдят  учени от Бостън от болница "Бригам енд уиминс". Според експертите, ако прекаляваме със съня, може да увеличим с две години възрастта на мозъка си, пише в. "Дейли експрес".

Добре е човек да спи седем часа дневно.

Екипът на д-р Елизабет Девър проува шест години 15 000 пенсионирани медицински сестри. Те са били на възраст над 70 години.

Резултатите от изследването сочат, че тези, които спят по-малко от пет часа или повече от девет часа, са с по-ниски средни когнитивни способности от спящите по седем часа нощем, пише БТА.

В подкрепа на съвета да се спи по 7 часа на ден, е и друго изследване, направено от  учени от Монпелие във Франция. Експертите там са установили, че и излишният сън през деня засилва влошаването на когнитивнитеспособности не по-малко от безсънието.

За щастие съществуват прости средства за контролиране на продължителността на съня, отбелязаха специалисти на конференцияпо проблемите на болестта на Алцхаймер във Ванкувър.

Няма нищо лошо в това човек понякога да се поизлежава, но това трябва да е изключение. Доброто качество на съня е не по-малко важно от балансирания начин на хранене, поддържането на нормално тегло и редовното движение за намаляване на рисковете за здравето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase