Едно от шведските национални ястия изисква отделяне на много време, за да свикнете с вкуса му.

Според някои деликатесът surstromming – ферментирала херинга, има аромата на боклук, престоял на слънце в продължение на няколко дни, пише в сайта си ВВС.

„Вкуснотията“ обаче бе забранена от няколко големи авиокомпании, които я поставиха редом до опасните оръжия, като бомби и др.

Балтийската херинга се оставя да ферментира в големи барели в продължение на месеци, преди да бъда преместена в консерви, където процесът по вмирисване продължава.

Решението на авиолиниите обаче жестоко разгневи шведите, за които рибата е също толкова голяма гордост, колкото е Волво и Икеа.

Някои казват, че това просто е гнила риба, която мирише на... гнила риба. За други обаче това е най-прекрасният деликатес на света.

British Airways и Air France пък твърдят, че консервите са потенциално експлозивни и затова ги забраниха в менюто си.

Така ястието вече не присъства в храната на пътниците им, а продажбата на ферментиралата херинга на международното летище в Стокхолм бе спряна. Производителите пък не можаха да повярват на това, което се случва, и нарекоха решението на авиокомпаниите „културно неграмотно“.

Мисълта, че консервираната риба може да избухне, е мит, аргументираха се те. Все пак, производителите признаха, че консервата може да изпусне отблъскваща миризма или пък съдържанието й да излезе навън подобно на добре разклатена кутийка с бира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase