Новозеландски алпинист, чиито крака са ампутирани след нещастен случай в планината, отлетя в събота за Хималаите, за да покори връх Еверест, предаде АФП.

„Не го правя, воден от желанието да съм първият инвалид, покорил Еверест. Цял живот съм се занимавал с алпинизъм, а Еверест определено е достоен завършек за всяка кариера”, обясни 47-годишният Марк Инглис.

През 1982 г. алпинистът пада в дълбока пропаст по време на изкачването си на Маунт Кук – най-високата планина в Нова Зеландия. За две седмици той става пленник на природата, като едва не загива от обезводняване и измръзване. Многобройните му травми от падането налагат ампутирането на двата му крака.

През 2000 г. обаче той печели златен медал по колоездене на параолимпийските игри в Сидни, а преди няколко месеца покори шестия по височина връх в света – Чо Ою, намиращ се също в Хималаите, от където се вижда Еверест „по-висок само със 650 метра”.

„Знаех, че онова, което е пред мен, е следващото ми предизвикателство”, каза развълнуван алпинистът, като добави: „Алпинизмът е по-скоро психически, отколкото физически спорт. Ако наистина искате да направите нещо, то малко болка няма да ви спре.”

Днес Марк Инглис се устремява към върха по тибетския му склон и предвижда да стигне до първия лагер по пътя си до края на първата седмица на април. За покоряването на Еверест ще са му необходими около още два месеца.

Алпинистът се надява с успешното си постижение да набере средства за подпомагане на асоциацията на инвалидите в Камбоджа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase