Снимка: БГНЕС

През новата учебна година няма да има външно оценяване за пети и шести клас. Това каза министърът на образованието Сергей Игнатов, след като откри новата учебна година в Първа английска гимназия и в 112-о училище "Стоян Заимов". Той вече е подписал заповед за отмяната. 

По-рано през седмицата началникът на Регионалния инспекторат по образованието в София Ваня Кастрева обяви, че решението за отпадане на външното оценяване е взето след обсъждане с началниците на регионалните инспекторати по образованието в страната. Учителите са споделили, че така наречените малки матури товарят системата – провеждането на изпитите през месец май затруднява организацията на учебния процес, а родители протестирали, че учениците са много натоварени.

За близо една година, откакто съм министър на образованието, успях да прочета около 60 на сто от учебниците в училище, но "не съм вдъхновен от тях", каза още Игнатов. Той допълни, че затова се бърза до края на ноември да е готов проектът на Закона за училищното образование, за да започне до три-четири години създаването на нови учебници.  

Проектозаконът за училищното образование се отлага много през годините, защото материята е сложна, а екипите, които го подготвят, изучават световния опит, допълни министърът. До края на ноември ще подготвим много кратък текст на законопроекта, тъй като той трябва да е "рамката", в която ще се развива българското образование през следващите поне 10-15 години, обясни Игнатов.

Още по темата

  
Той коментира и назначението на Милена Дамянова за зам.-министър на образованието, която пое длъжността на подалата оставка Милка Коджабашиева. Сергей Игнатов обясни, че се е спрял на кандидатурата, защото тя има "любопитство към живота, млада е и не е обременена от рутината".

"Няма опит в областта на средното образование, но пък има опит в това, от което аз имам нужда като човек до себе си", коментира Игнатов. "Повече от една година Милена Дамянова много активно работи с мен в парламента, а правенето на политика в средното  образование се изразява в приемането на новия Закон за   училищното образование и в други нормативни актове", аргументира избора си той.

"Мислейки си за днешния празник, за изявите, които ви предстоят, аз осъзнах, че всъщност 15 септември е втората българска Цветница. Осъзнах, че българският народ има изключително добро настояще и голямо бъдеще, защото народ, който от времето на братята Кирил и Методий до ден-днешен пристъпва училището като в храм – е благословен народ", каза министърът в словото си на първия учебен ден.
Той пожела на всички ученици "една голяма, вълнуваща и, разбира се, несигурна любов".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase