Снимка: Pixabay

На открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди доклад по внесеното на 10.06.2024 г. заявление на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цена за юли 2024 г., по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

В съответствие с изискванията за публичност и прозрачност на институциите докладът на работната група беше публикуван предварително на интернет страницата на Комисията. В заседанието участва изпълнителният директор на "Булгаргаз" АД Веселин Синабов.

След анализ, изготвен въз основа на представените от "Булгаргаз" ЕАД данни и документи и след направени изчисления, в доклада на Комисията се предлага цената на природния газ през юли да бъде 58,79 лв/MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).  

Предложената цена включва компонента "цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи", компонента за дейността "обществена доставка", както и компонента покриващ разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в Подземното газово хранилище "Чирен", в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

В заявлението на "Булгаргаз" ЕАД са посочени цените на отделните доставчици и количествата природен газ. От тях общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар от два различни източника. В ценовия микс за юли е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция" (IGB), съгласно дългосрочния договор с Азербайджан. Тези количества покриват 84,10% от потреблението за месеца и имат важно значение за постигане на благоприятна цена на синьото гориво. Като втори източник "Булгаргаз" ЕАД е включил количества природен газ от добив от ПГХ "Чирен".

На откритото заседание ръководителят на "Булгаргаз" ЕАД информира, че към днешна дата се запазва първоначално заявената от дружеството цена от 58,79 лв/MWh за м. юли, която е с 1,28% по-ниска от сега действащата и е с около 8 лв. по-ниска в сравнение с ценообразуващия индекс TTF. Към днешна дата неговите нива са около 34 евро/MWh, докато предложената от обществения доставчик цена е около 30 евро/MWh.

"Не се очаква изменение в предложената цена до 1 юли, тъй като в микса за регулирания пазар за следващия месец участват единствено количества по договора с Азербайджан и количества, които ще бъдат изтеглени от ПГХ "Чирен". Нито едната доставка, нито другата се влияят пряко от стойността на ТТF индекса в Нидерландия", коментира на заседанието председателят на КЕВР доц. Иван Иванов.

Според него няма тенденция към по-нататъшно повишаване на цената на TTF. В момента газохранилищата в Европа са запълнени на 75,56%, което е три четвърти от техния капацитет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase