Снимка: БГНЕС

Продължава недоволството на граждани срещу реорганизацията на движението по бул. „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“. Днес и Диана Русенова от Европейския център за транспортни политики заяви, че са нарушени 5 наредби и 2 закона, заради които ще внесе жалба в съда.

Общинският съветник от ПП-ДБ-СС Гергин Борисов даде своята гледна точка по казусите.

"Най-накрая се свързват седем велоалеи, което ще допринесе велосипедният транспорт да има мрежа, защото всички велоалеи, които са изградени и стигат до центъра на София в момента не са свързани помежду си", обясни той пред БГНЕС.

Още по темата
Според него реорганизацията ще се отрази на над 100 000 потребители на тролейбусните линии, които минават по бул. Патриарх Евтимий и най-накрая булевардът ще стане рингов както трябва да е и каквато е неговата роля отредена в стратегии на Общината от 2011г. “Тоест булевардът ще стане място за движение, а не място за паркиране”, уточни Гергин Борисов.

Общинският съветник бе категоричен, че гражданите няма да бъдат ощетени откъм паркоместа.

"Намираме се на бул. "Витоша", на който направихме много компенсаторни паркоместа, които бяха заличени на бул. Патриарх Евтимий”, заяви Гергин Борисов.

Той подчерта, че дори първостепенната улична мрежа препоръчва да няма паркиране, но все пак от коалицията се съобразяват с исканията на живущите на бул. Патриарх Евтимий и са оставили паркирането като възможност по южната част на булеварда.

“Тук създадохме двойно повече паркоместа, а по бул. “Фритьоф Нансен“ техният брой не се променя”, каза общинският съветник.

На въпрос на дали ще се въведе синя зона в неделните дни Гергин Борисов обясни, че това е въпрос на решение от Общинския съвет, но изяви одобрение. “Горещо се надявам да се подкрепи такова решение, защото зоните трябва да работят като механизъм за насърчаване на гражданите да идват в центъра с градски транспорт”, смята общинският съветник.

Диана Русинова, председателят на управителния съвет на Европейския център за транспортни политики, заяви, че ще внесе жалба в съда заради новата маркировка на бул. Витоша, която според нея нарушава 5 наредби и 2 закона. “Това не е така. Русинова може да спекулира с каквото иска”, заяви общинският съветник от Спаси София.

Той изрази желание да се запознае с нейните тези, но според него “тя го е блокирала в социалните мрежи”. Ако има смелостта да ме отблокира ще се запозная с тезите ѝ и ще коментирам. Това, което мога да кажа сега е, че проектът е съгласуван и отговаря на всички нормативни изисквания и се изпълнява напълно закономерно”, подчерта Гергин Борисов обръщайки се към Диана Русинова.

Тази вечер отново се организира протест на недоволни граждани от реорганизацията на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий". Общинският съветник отправи послание към тях.

“На гражданите, които идват, защото действително са притеснени за реорганизацията, а не защото са членове на някоя политическа партия, каквито са някои от основните лица, движещи този протест, бих казал, че София трябва да е град за хората. Техните притеснения са основателни, но ще търсим решения, които са направят възможно в центъра на София да има по-малко приходящ трафик”, добави Гергин Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase