Снимка: БГНЕС

Затварянето на Симеоновския лифт е резултат от бездействието на кмета на Столична община.

Това заяви председателят на групата на ГЕРБ-СДС и заместник-председател на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев, предаде репортер на БГНЕС.

Георгиев подчерта, че като кмет на София Васил Терзиев не е направил нищо.

Председателят на групата на ГЕРБ-СДС в СОС уточни, че договорът за приватизация се сключва през 2007 г. и обвини в лъжа временния председател на СОС, който каза, че срокът бил изтекъл.

„Вярно е, че за "Продължаваме промяната" времето тече по-бързо. Проблемът е на първо място в бездействието, на второ място в незнанието“, каза той и добави, че София не може да има „Фейсбук“ кмет.

„Трябваше да прочетат договора, за да разберат как да защитят софиянци. По време на управлението на Фандъкова Симеоновският лифт работеше. Резултатът от това бездействие на кмета е затварянето на Симеоновския лифт“, отбеляза Георгиев.

По думите му за пръв път нямаме нито едно работещо съоръжение. „Намираме се в 17-тата година на договора“, обяви той и добави, че договорът е за срок от 25 години.

Георгиев призова общината да подхожда с повече критичност и мнителност когато получи хвърчаща бележка на английски език.

Председателят на групата на ГЕРБ-СДС в СОС съобщи, че приватизаторът отговаря за техническото състояние и не е вярно, че не може да го поддържа, тъй като е в лошо техническо състояние.

Георгиев подчерта, че СО има право да поиска неустойка на стойност 8 300 000 лв., както и има право да развали договора за приватизация.

Мирослав Боршош заяви от своя страна, че ситуацията със спирането на Симеоновския лифт е поредното безобразие, което Терзиев и екипът му са допуснали по време на само 7 месеца управление.

„Това е нещо, което не само, че не сме очаквали, но възможността да ги допуснем е толкова невероятна и говори за изключителна невъзможност на "промяната" за управление на града ни“, каза той.

Антон Хекимян се обърна към колегите си с думите: „Вие им дадохте пътната карта от първа до последна точка, просто кметът трябваше да я подпише."

За 7 месеца, подчерта той, ние не видяхме нищо, което да е свършено за Витоша, а спирането Симеоновския лифт.

„Като предизборни действия ние отчитаме повдигането на темата за Витоша, за която 7 месеца Терзиев нищо не е направил“, каза още Хекимян.

Общинският съветник заяви, че от ГЕРБ-СДС очакват кметът Терзиев да отговори на всички важни въпроси, свързани с реорганизацията на движението по „Патриарх Евтимий“, „Фритьоф Нансен“ и „Витоша“ – колко струва проектът и защо съдът го върна.

В заключение Георгиев призова работещите в СО и СОС: „Четете преди да пишете, не лъжете гражданите и не улеснявайте приватизатора“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase