Общ преглед

 

Магнитното поле на Меркурий се отличава с голяма асиметричност. Магнитният център на планетата е изместен на почти 500 км на север. Това сочат данните от сондата „Месинджър”  (MESSENGER - MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging spacecraft), изстреляна през 2004 г. да изследва планетата, съобщи РИА Новости.

В нощта на 18 март апаратът влезе в орбитата на Меркурий, като по този начин стана първият изкуствен спътник на планетата. Първата снимка сондата изпрати на 29 март т.г.

Изместено поле

Магнитометърът MAG, разположен на борда на „Месинджър”, е установил, че магнитното поле на планетата има доста странна конфигурация. Както Земята, така и Меркурий има магнитни полюси, които приблизително съвпадат с географските. Центърът на магнитното поле на Меркурий е изместен с 480 км на север.
Ако си представим, че в центъра на планетата има скрит магнит, то в случая с Меркурий неговата среда е изместена нагоре от географския екватор с 0,2 от радиуса.

В резултат на тази асиметрия „магнитната ситуация” е такава, че силовите линии на южното магнитно поле са повече, отколкото тези на северното.
Този факт може да бъде от ключово значение за изучаването на вътрешната динамика на планетата.

Хладилниците на Меркурий

Още по темата
Сондата "Месинджър" е измерила и потенциалната вместимост на „хладилниците” на Меркурий – полярни кратери, в които, както и на Луната, може да има залежи от воден лед.
Установено е, че на северния полюс на планетата има обширни падини, които на места достигат 9 км. Според учените те са запълнени с лед.

Рентгеновият спектрометър XRS на борда на сондата е измерил съдържанието на ключовите елементи на повърхността на Меркурий.

За разликата от Луната на Меркурий не преобладават минералите. Установено е, че има значително количество сяра, което означава, че планетата се е образувала от протопланетен облак с по-малко съдържание на кислород в  сравнение с останалите планети. Изолирани са радиоактивни изотопи на калий и торий.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase