Снимка: архив, Булфото


Правителството на Бойко Борисов няма да ремонтира паметника на Бузлуджа въпреки създаденото очакване за това. Това стана ясно от думите на министъра на културата Вежди Рашидов в парламентарния контрол. 

През лятото премиерът обяви, че ще спре разрухата на монумента, известен като Чинията, а това бе разчетено като знак, че кабинетът ще поеме разходите за ремонта й.

Още по темата

Днес Петър Славов от РБ попита Рашдов вярно ли е това. Той припомни, че преди години собствеността на паметника бе върната на БСП, "но те отказаха да се грижат за собственото си творение", каза реформаторът. 

Той нарече Чинията "паметник на един престъпен строй". Славов припомни, че в България парите за култура системно не достигат и попита Рашидов редно ли е да се харчат парите на българския и европейския данъкоплатец точно за този монумент. 

Рашидов отвърна, че държавата няма намерение да финансира ремонт на Чинията. Той обясни, че премиерът не е бил разбран правилно.

"Журналистите се залепиха за една реплика на премиера, че трябва да се спре разрухата", каза министърът. 

Той обясни, че монументът на Бузлуджа не е и няма да бъде паметник на културата, но призна неговите качества. Министърът каза, че ако се махне петолъчката, ще остане една много пластична архитектера. Вътре пък имало мозайки на много известни майстори, които, като се изключат портретите на Живков и Ленин, били много ценни произведения на изкуството. 

Рашидов обясни, че за да има ремонт, трябва да се вземе разрешение от архитекта, който е жив и здрав, от творчески съюзи и др. Министърът поиска да се спре със самодейността.  

"Утре ще видим паметник, който ще ни псува на майка. Но градската среда не е свободно пространство", каза Рашидов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase