Снимка: Dnes.bg

Възможно е не само БСП и ГЕРБ да се обединят за възраждането на паметника на Бузлуджа, но и всички хора. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Това ще бъде един добър знак, ако можем да постигнем този тип помирение в името на нещо друго - в името на това как растат и се възпитават децата, с какви ценности се възпитават те", добави политологът Татяна Буруджиева.

Още по темата

Проф. Овчаров съобщи още, че по време на откриването на Музея на розата е запознал премиера Бойко Борисов с младата архитектка Дора Иванова, която му представила набързо проекта за консервация на паметника и превръщането му в Музей на националната памет.

"Другата седмица трябва да представим този проект, за да видим какво може да направи държавата за частичната реставрация на мозайката", обясни проф. Овчаров.

В този полуразрушен паметник може да се направи така наречената "модерна археология", посочи още експерта. По думите му много паметници са си отишли, но Бузлуджа все още може да бъде спасена.

"Тук не става дума за тоталитарно изкуство и в този смисъл проектът на младата архитектка Дора Иванова е много интересен, защото от една страна ни дава възможност да го спасим", добави той.

"Обществото ни се дели, защото според мен все още е в детска възраст на социализация за една нация. Няма демократично общество в света, което да си позволява да забрави миналото си", подчерта Буруджиева.

"Един народ без памет, просто не е народ. Има някои хора, на които им се е искало да ги няма тези 45 години, но истината е, че това може да си го позволиш лично, но не и като народ", допълни тя.

Според Буруджиева проекта за Бузлуджа е един добър ход на всеки кандидат-президент да поеме такава сериозна кауза.

"Аз не смятам, че това нещо има общо поне отсега с президентската кампания, но естествено съм съгласен, че в предстоящата президентска кампания всичко ще бъде използвано. Всичко ще бъде политизирано и ще преминава през призмата на бъдещия президент", добави проф. Овчаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase