Снимка: архив, Bulphoto

Четири варианта за възстановяване на Чинията на Бузлуджа предлага архитект Дора Иванова. Основното предложение е порутеното съоръжение да се превърне в монумент на националната историческа памет. Второто е Чинията е да стане Музей на комунизма, а най-екстравагантното е тя да стане хотел или ресторант.

Екипът на арх. Георги Стоилов, построил Дом-паметника на БКП на Бузлуджа през 1981 година, и младата арх. Дора Иванова ще обединят сили, за да възстановят уникалния обект, който от години се руши. "Това е паметник на идеята, затова той е интересен на целия свят – има паметници на хора, на събития", коментира междувременно арх. Стоилов.

Археологът проф. Николай Овчаров пък обясни, че по време на честванията на празника на розата в Казанлък миналата седмица е запознал премиера Бойко Борисов с проекта на арх. Иванова за обновяване на монумента. На среща в Министерството на културата където Овчаров е съветник на министър Вежди Рашидов, представители на Съюза на българските художници Съюза на архитектите, община Казанлък, оригиналния авторски колектив и арх. Иванова е решено да се започне съвместна работа, припомни проф. Овчаров пред BTV.

Освен изготвянето на проект за обновяване на паметника, ще бъде изяснен статутът му, както и отношението на БСП към него, след като през 2011 година той беше даден на партията, но тя още не го е приела.

"Целият колектив е готов да работи", категоричен е Георги Стоилов, който ще ръководи архитектурния екип.

"Това е един важен обществен факт. Аз не мога да се налагам на обществото, то трябва да реши какво иска да види", добави Стоилов.

Над 14,5 млн. лв. е струвало някога изграждането на старопланинския монумент, по предварителните пресмятания на арх. Дора Иванова за санирането на обекта сега ще трябват 2,5 млн. лв.

Достъпът до рушащия се и ограбен през последните 25 години дом-паметник на БКП на връх Бузлуджа е забранен поради опасност за здравето и живота на евентуалните му посетители, напомниха от Старозагорската областна управа.

Окрадените през десетилетията кабели не позволяват нормално електрозахранване, силно корозирала е армировката по част от стените.

Като цяло обектът е с нарушена конструкция, в лошо техническо и архитектурно състояние.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase