Снимка: БТА

Военната авиация е в изключително тежко състояние, а причините, за да се стигне до това състояние, е некомпетентно ръководство на Министерството на отбраната, неглижиране на военната експертиза, липса на стратегическо мислене и откровена наивност.

Тези обвинения дойдоха от хвърлилия оставка и вече освободен шеф на ВВС генерал Румен Радев, който е фаворитът на БСП и АБВ за кандидат за президент.

Още по темата
В последните две години, освен договора с Полша за доставка на 6 двигателя, няма никакви други доставки и ремонти на изтребители, от каквито има крещящи нужда, а фактът, че имаме летящи самолети, е единствено по инициатива на ВВС, продължи той с обвиненията.

Според него обаче въпреки всичко военната ни авиация има достатъчно самолети МИГ- 29, които могат да изпълняват охраната на въздушното ни пространство.

Макар и да призна, че никога не е бил против съвместна охрана на въздушното пространство на България заедно с наши съюзници от НАТО, за него това е демотивиращо за военните ни пилоти.

Освен това той смята, че концепцията за реализиране на съвместно изпълнение на тази мисия е неизгодна и унизителна за българските ВВС.

По думите му от всички държави със собствена изтребителна авиация в НАТО, единствено България е депозирала документ, с който кани съюзни държави за съвместен "еър полисинг" срещу заплащане.

"Нямам нищо против ВВС на която и да е съюзна държава, нямам нищо против полските ВВС, имаме страхотно взаимодействие с тях. Но не мога да проумея факта, че ще плащаме за подготовката на полските летци, които летят около три пъти повече от нашите", коментира Румен Радев и призна, че при това положение няма как да погледне "своите в очите".

Българските пилоти летят с ясното съзнание, че никой друг освен тях не може да осигури въздушния комфорт, но за тях няма керосин, няма добри битови условия, нещо, което се предлага на другите летци, възмути се Радев.

"Тръгнах си, защото не мога да остана подчинен на министър на отбраната, който не поиска и не се вслуша в моята експертиза", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase