Министър Веселин Вучков. Архив: Булфото

Вътрешният министър Веселин Вучков смята, че терористичната заплаха в страната ни нараства. Пред БНТ той поясни, че това е свързано с оглед на събитията в международен план и бежанските процеси, които се развиват в последните две-три години. Министърът смята, че всяка държава може да бъде интересна за терористите и това особено касае балканските страни.

Вчера около 300 спецполицаи проведоха операция срещу радикалния ислям в Пазарджик, Пловдив, Асеновград, Смолян и Хасково. При нея са задържани над 20 души, сред тях има ходжи и имами, сред задържаните е и ходжата Ахмед Муса Ахмед, който получи ефективна присъда от 4 години по делото за радикален ислям. Проверени са  40 адреса, намерени са флашки, книги, рекламни материали, снимки и знамена, които са свързани с радикален ислям и Ислямска държава.

По повод проведената широкомащабна акция на ДАНС министър каза, че не може да споделя публично информация дали в страната ни има терористични клетки и дали има заплаха за националната ни сигурност.

Още по темата

Той изрази надежда, че Прокуратурата и ДАНС са събрали достатъчно доказателства за това тези, които са престъпили Наказателния кодекс, да бъдат изправени пред съда. 

Вучков посочи, че се надява 43-ят парламент да успее да приеме дългочаканите закони за сигурността – за НСО, за външното разузнаване – цивилно и военно, за да могат  институциите да реагират адекватно на терористична заплаха.

Запитан дали е занижено вниманието на МВР по отношение на бежанците, Вучков обясни, че към центровете, в които се настаняват бежанците, пресекли границата легално или нелегално, задължително работят съвместни екипи на ДАНС и на МВР като опит за филтър срещу предполагаеми терористи.

Но на този етап няма основание за излишно безпокойство, подчерта той. “Мисля, че нивото на сигурност е достатъчно стабилно, но това не означава, че институциите не трябва да бъдат бдителни. Международното партньорство е с добро качество и мисля, че институциите могат да се справят с всички потенциални опасности”, коментира той.

Министърът коментира и казуса с пътния полицай, заснет да взима подкуп. Той припомни, че има дисциплинарно производство на ниво Столична дирекция на вътрешните работи, което ще приключи до няколко дни. Той ще получи съответното наказание, подчерта Вучков. Според него обаче въпросът е друг  - във фокуса се поставя българската пътна полиция. Тя е важна и интересна, защото е лицето на полицията, тъй като по всяко време тя е в допир с гражданите, каза още той. 

Усещането, което се създава, че вместо да се грижат за сигурността на гражданите по пътя и да са им в помощ, те се превръщат в едни изнудвачи за 10-20 лева, е непоносимо, смята министърът. Той заяви, че заради това през последната седмица са разработени конкретни мерки, за да може поне да бъде ограничен този проблем.

Вучков коментира и изчезналите тефтерчета на Филип Златанов.

Според него остава неясно „как е възможно толкова важно веществено доказателство, каквото е тефтерчето на Златанов, да се разхожда свободно по софийските булеварди в личен автомобил“. Той определи като недобре организирано назначаването на експертизата, извършването на изследването и формирането на експертното заключение, което е трябвало да се проведе в по-строги условия в кабинета на следователя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase