Снимка: БГНЕС

Служебният премиер Димитър Главчев и служебният министър на електронното управление Валентин Мундров участват в тегленето на номерата на машините, които ще преминат удостоверяване за съответствие. Жребият се осъществява на случаен принцип, предад БГНЕС.

"Целта е да се убедите в честността на всички процеси, които ще се случат по време на изборите. Поели сме ангажимента и основно наше задължение е изборите да бъдат честни. Крайната цел е да се убедят избирателите, че гласът им ще бъде отчетен правилно и да се убедят в прозрачността на изборния процес", заяви Димитър Главчев пред медиите.

Той подчерта, че поемайки поста, е заявил, че процесът ще бъде прозрачен и публичен. В процеса по удостоверяване ще участват и външни експерти.

"Важно е да върнем доверието на гражданите в машинното гласуване и да бъдат проведени честни демократични избори на 9 юни", каза от своя страна служебният министър на електронното управление. Започна процедурата по теглене на жребия на машинния вот и сертификацията на устройствата. Служебният министър-председател Димитър Главчев заяви, че публичността на процедурата цели хората да се убедят, че изборите ще бъдат честни. Той посочи, че основен ангажимент на изпълнителната власт е гражданите да бъдат сигурни, че вотът им ще бъде отчетен правилно, а също така и да се възстанови доверието в изборния процес.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase