Снимка: Dnes.bg

При мащабна спецоперация на ДАНС и прокуратурата срещу проповядването на радикален ислям в България са арестувани 24 души, сред които ходжи и имами, съобщи bTV.

По-рано през деня бе арестуван и ходжата Ахмед Муса Ахмед, който беше осъден на 4 години ефективно за радикален ислям. Той беше на свобода, защото присъдата му не е влязла в сила и той я обжалва пред Пловдивския апелативен съд.

Още по темата
При акцията на спецчастите са проверени 40 адреса в Пазарджик, Пловдив, Асеновград, Смолян и Хасково.

Намерени са флашки, книги, рекламни материали, снимки и знамена, които са свързани с радикален ислям и Ислямска държава. Някои от задържаните опитали да изхвърлят флашките в тоалетната.

Част от адресите на обиските съвпадат с центровете на разпространение на радикални фундаменталистки послания, които излязоха на бял свят във връзка с делото срещу 13-те имами, осъдени през март за противодържавна пропаганда и насаждане на верска нетърпимост.

Тази сутрин джамията „Абу Бекир” в ромския квартал "Изток" в Пазарджик беше блокирана още от ранни зори от коли на жандармерията. При обиска на дома на Ахмед Муса Ахмед са иззети компютри, книги и проповядващи материали, които са насочени срещу демократичните принципи

От ДАНС посочват, че се разследват престъпления срещу проповядването на фашистка или друга антидемократична идеология.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase