Снимка: архив Bulphoto

Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР) ще организира безсрочен протест до започване на реални и ефикасни реформи в Министерството. Това решение е взел Управителният съвет на СФСМВР, каза на пресконференция в БТА Валентин Попов - председател на синдикалната структура.

Още по темата

Федерацията ще направи голям национален протест между първото и второто четене на промените в Закона за МВР в парламента. Преди това ще има серия от предупредителни протести в страната.

Попов отбеляза, че като синдикална организация не са съгласни с предлаганите промени в Закона за МВР. Според Попов тези предложения не могат да се приемат нито като реформа, нито дори като част от реформа.

"Не сме съгласни с около 30% от текстовете, които предлага екипът на Румяна Бъчварова", отчете той.

Сред най-спорните текстове според синдикатите са намаляването на отпуските на служителите с пет дни, намаляването на обезщетението за пенсиониране на новоназначените след 2017 г. служители от 20 на 12 заплати, преобразуването на противопожарната служба в агенция. От федерацията посочиха, че за повечето промени нямат мотиви.

В края на миналата година властта предложи промени в бюджета, с които се орязваха основните привилегии на полицаите. Текстовете предвиждаха да се намали броят на заплатите, които служителите получават при пенсионирането си от 20 на 10. Предвиждаше се да се премахне и клас "прослужено време", както и годишният отпуск да бъде намален на от 30 на 20 дни.

Хиляди полицаи и служители на реда от страна излязоха на улиците с искане да отпаднат предвидените промени в закона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase