Снимка: Bulgaria ON AIR

Смъртността от инсулт у нас е четири пъти по-висока от тази в Европа. Невролозите са категорични, че ситуацията може да се влоши още повече. А тъжната прогноза е за ръст с 34% на инсултите към 2030 г.

"За пореден път се потвърждава лидерска позиция на България, което, за съжаление, се случи и в една много специална инициатива на Европейската комисия в Страсбург. В края на миналата година в много сериозен интерактивен щанд бяха показани статистиките за всички европейски държави, където повечето от въпросите на нашите евродепутати към нас бяха именно - защо България е на челно място? Ние като пациентска организация също питаме защо и се опитваме да работим в посока превенция, в посока анализ на причините", заяви председателят на Асоциацията за инсулт и афазия Дорина Добрева в студиото на предаването "Директно".

По нейни думи е необходимо да се направи задълбочен анализ на ситуацията, за да се стигне до причината за този проблем в страната.

"Нямаме добро разпределение на съвременно лечение в страната, независимо, че близо 50 клиники осъществяват такова, но те не са разпространени достатъчно добре в рамките на територията на страната и очевидно не сработва добре механизма за доставяне на пациенти в рамките на терапевтичния прозорец, който дава възможност да се осъществи съвременно лечение. Във всички останали случаи това практически не е възможно. От тази гледна точка ние имаме доста висока смъртност, която констатираме", отбеляза заместник-председателят на Асоциацията за инсулт и афазия д-р Георги Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че в световен мащаб се отчитат 80% възможност за превенция на случаите на инсулт.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase