Снимка: Архив Reuters

Предложенията за реформа и орязване на разходите на МВР на финансовия министър Владислав Горанов доведоха до полицейски протести, блокирани ключови кръстовища в столицата и блокади по магистрали и пътища в страната. Демонстрациите доведоха и до спешни срещи между премиер, главен секретар на МВР и министри.

Още по темата

Полицейското недоволство даде своя резултат и социалните придобивки на униформените остават. Под въздействието на масовите протести се реши орязването на заплатите при пенсиониране да остане само за новозначените кадри.

"Социалните придобивки, които имат колегите, категорично остават. А ограничаването на размера на обезщетението, което предлага Министерски съвет, се касае за хората, които ще дойдат тепърва в нашите редици, за новопостъпили", обясни главсекът Георги Костов.

Въпреки това, премиерът Бойко Борисов е гневен на полицаите, защото протестите са били незаконни и трябва да попаднат под ударите на закона.

"Костов, искам да отидеш, да им предадеш. Първо, всеки, който си позволява да прави незаконни протести, ще си попадне под ударите на закона. Повтарям - нас може да ни има, но след това няма да има какво да харчат изобщо за заплати", каза премиерът Борисов.

Министър-председателят не е доволен от начина, по който униформените показват недоволството си.

"Това да затвориш двумилионен град и да показваш сила, е абсолютно нередно. Армията даде пример как трябва да се прави. И те не са съгласни, но има надлежен ред, по който се прави", коментира той.

От думите на главсека Георги Костов пък стана ясно, че ще има наказания за това.

Въпреки че властта се съобрази с недоволството на полицаите и ще остави социалните им придобивки, отпуската на униформените ще се намали на 20 дена.

"Има служители с по 400 и нагоре дни отпуски, натрупани и не ги ползват, за да чакат да им платим, а ние плащаме за допълнителен труд на колегите им. Заради такива тарикати отпуските стават 20 работни дни, като заварените ще си ги вземат", обясни Борисов.

Вълната на недовлство се породи заради предложенията на финансовия министър Владислав Горанов за орязването на обезщетението при пенсиониране от 20 заплати до най-много 10. Освен по-малко заплати при пенсиониране, бе предложено и намаляване на отпуските от 30 на 20 дни. Служителите, които не са униформени полицаи, пък нямаше да получават 2% добавка за прослужено време към заплатата и нямаше да могат да пътуват безплатно в градския транспорт.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase