Маргарита Попова. Снимка: БГНЕС

Очаква се през идната седмица на заседание на Министерския съвет (МС) да бъде гласувано решение, с което ще се гарантира финансовата независимост на съдебната власт.

Това заяви пред журналисти министърът на правосъдието Маргарита Попова, след като участва в среща заедно с министъра на финансите Симеон Дянков и с представители на няколко институции по повод на спрените средства за магистратите, които в края на миналата година Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува като допълнително стимулиране.

Според това решение ВСС ще може да разполага с парите, съобразно с изразените от него становища.

По този начин магистратите ще получат 13-а заплата.

Още по темата

Умишлено изпълнителната власт не е засегнала финансовата независимост на съдебната система, коментира още Маргарита Попова.

Всички признават пропуските в комуникацията помежду си, допълни тя.

В края на 2009 година ВСС реши, че ще раздаде 24 милиона лева от икономисаните 59 милиона за допълнително материално стимулиране на работещите в съдебната система.

Мисля, че ВСС ще изчака решението на Министерския съвет през следващата седмица и тогава ще е ясно точно как и за какво ще бъдат разпределени тези пари, коментира още Маргарита Попова. 

По повод на публикации в печата, че работещи в системата на ръководеното от нея министерство са получили допълнително пари, Попова заяви, че единствените средства, които са раздадени в министерството като допълнително стимулиране, са в размер на 400 хиляди лева и това е станало с постановление на МС и с одобрение от Министерството на финансите.

Тези пари са от икономии, които министерството направи, допълни още тя.

След забраната на министъра на финансите от 11 декември 2009 г., министерството не е раздавало повече никакви допълнителни средства, посочи Попова и допълни, че общата икономия е около 11 милиона лева, с които са покрити разходи за текуща издръжка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase