Тази сутрин в 9 часа по сметките на ВСС финансовото министерство е превело 19 млн. 398 хиляди лева като субсидия от бюджета.

Това става ясно от писмо-съобщение, качено на сайта на Висшия съдебен съвет.

"Към днешна дата наличните средства по банковата сметка на ВСС са 61 375 177 лв., които ще останат неизползвани поради отказ на Министерството на финансите да отпусне полагащия се лимит за разходи чрез СЕБРА и няма технологично време за извършване на плащания към отделните звена на съдебната власт", пише още в документа.

Системата за бюджетни плащания СЕБРА затвори още на 23 декември, а освен това има забрана банките да приемат бюджетни платежни нареждания от днес до края на годината.

Така че преведените пари ще бъдат прехвърлени като преходния остатък на бюджета на съдебната власт за 2010 г.

В позицията си магистратите обясняват, че през 2009 са направили икономии в бюджета на съдебната власт, с които е възможно изплащането на допълнителни възнаграждения.

Още по темата

Многократно били изпращали писма и молби за среща с министъра на финансите и заместниците му, които обаче останали без отговор.

Така на практика отпада и последната надежда висшите ни магистрати да приберат по над 5 хиляди лева за Коледа и Нова година, нещо, което бе прието от ВСС в началото на декември, но нееднократно отхвърлено от ГЕРБ и министър Симеон Дянков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase