Новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска не използва конституционното име на страната при клетвата си при стъпването си в длъжност, а я нарече само Македония. Това повиши значително напрежението с Гърция, като премиерът на южните ни съседи Кириакос Мицотакис коментира, че  Скопие застрашава европейското си бъдеще.

"В своята ненавист към България политиците в РСМ те са доста единни и това е умопомрачаващо обстоятелство, че за да спечелиш президентски или парламентарни избори в Скопие, трябва да демонстрираш най-свиреп антибългаризъм, което е потресаващо. Видяхме го в предизборната кампания, но и преди това, от години наред е така", коментира бившият посланик и понастоящ член на Историческата комисия Кирил Топалов в студиото на "Брюксел 1".

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че опитите на Северна Македония да развали отношенията си и с Гърция потвърждава това, че в желанието си да влязат в Европейския съюз, хората в РСМ се делят на две категории: народът иска да влязат, държавното ръководство, независимо на коя от двете партии, не иска.

"Северна Македония не смееше да изостри тона към Гърция дълго време, най-накрая го направиха и към тях, което показва, че въобще не ги интересува дали България и Гърция ще ги пуснат в Европейския съюз или не, това е фаталното", заяви бившият посланик в Атина.

На въпросът на Милена Милотинова има ли шанс да променят риториката си, въпреки всички заклинания в предизборната кампания, че ще развалят договора с България и че ще поставят условия на Брюксел за предоговаряне на преговорната рамка, Топалов отговори, че не изключва да има промяна, да смекчат тона и да променят риториката си, но това, че те извадиха тази риторика е един много добър сигнал и за нас, и за Гърция, и за Европейския съюз, че с тази държава нещата не са така, както би следвало да бъдат по европейски стандарти.

"Според мен България трябва да действа така, както действа Гърция. Трябва да се поставят ясни и категорични условия на Северна Македония и не при всяка най-малка промяна на тяхната позиция ние да реагираме позитивно или негативно. Трябва да има една по-стабилна политика и аз мисля, че в последните години ние, с малки изключения, имаме такава политика. Дадохме им ясно да разберат, че ако не изпълняват европейските критерии няма да влизат в Европейския съюз, колкото и да изпитваме някаква носталгия към тях," коментира той.

По повод работата на Историческата комисия, Топалов заяви, че те "тупат топката" непрекъснато. Много трудно постигат някакви споразумения с тях, защото им е казано да не отстъпват абсолютно за нищо. Българската страна е поставила всички научни и образователни въпроси категорично и конкретно, на което се отговаря със шикалкавене, забавяне и дори неотговаряне.

"Аз нямам надежда нещата в Северна Македония да се оправят в близък план. Политиците настройват обществото срещу България. Много е сложен този въпрос, няма еднозначен отговор, фактът, че те така се противопоставиха и на Гърция потвърждава моята теза, че те не искат да влизат в Европейския съюз. Белград не ги пуска. А на Белград - Москва не му позволява да пусне Република Северна Македония в Европейския съюз и те няма да я пуснат. Те самите не се пускат, не искат да влизат", каза Кирил Топалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase