Юзеир (вляво) и Али Юзеирови. Снимка: БГНЕС

"Мюсюлмандемократичен съюз (МДС) е сдружение от личности, приели морално-етичните норми на исляма, като поведение и начин на живот за себе си, приемайки правото на всяка човешка личност на вероизповедание".

Това е записано като чл.1 в Устава на новосформираната партия в Славяново, която се бори за още 2200 подписа от необходимите 5000, за да стане факт.

Братята Юзеирови си постават и конкретни цели:

– чрез утвърждаване на мюсюлманските добродетели в обществото да се гарантира личната свобода на гражданите;

– да се установи икономическа и политическа стабилност в страната, водещи към просперитет на отделната личност, етносите и нацията, като цяло.

МДС твърди, че не иска за членове организации от тоталитарен или националсоциалистически тип, участници във възродителните процеси, бивши и настоящи служители на ДС и техните доносници.

Още по темата

Емблемата им е кръг, оцветен в зелен цвят. В средата на кръга е разположен полумесец, оцветен в златистожълто.

Върху зеления фон са вписани с главни букви, оцветени в златистожълто, инициалите МДС на партията.

Партията обещава, че ще осъществява своята дейност в съответствие с изискванията на Конституцията на България, действащото законодателство и настоящия Устав.  

В основния закон на държавата ни обаче е записано, че не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа.

В Чл. 13 (4) пише още, че религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.

Основната цел, която се поставя от МДС, е преодоляване на тежката морална, икономическа и политическа криза и по-нататъшното развитие на България, като модерна демократична държава.

Само преди три дни над 600 души се събраха на мегдана в Славяново, за да учредят новата формация, оглавявана от Али Юзеиров, който живее в Белгия.

Брат му Юзеир твърди, че двамата ще финансират партията си с лични средства.

Наскоро те издигнаха в селото и паметник на незнайния турски воин и настояха във всеки български град да има паметници на загиналите мюсюлмани в България, площади, улици и населени места с техните имена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase