Снимка: БГНЕС

Фондация „Даная“ ще съди държавата за решението на Министерския съвет да одобри изграждането на частно лечебно заведение „Мама и аз“ преди завършването на бъдещата национална детска болница.

С това решение служебното правителство абдикира от конституционното задължение на държавата да осигури безплатно детско здравеопазване и поставя в риск достъпа на всички български деца до качествени здравни грижи, посочват от фондацията.

Само преди няколко месеца по искане на МЗ и с подкрепата на Европейската инвестиционна банка беше изготвен Анализ на нуждите от детска болница. Този анализ посочва, че в България липса финансово и кадрово обезпечаване дори за една детска болница в град София.

Въпреки това служебното правителство е одобрило днес искането на „Търговска лига – Глобален аптечен център“ АД в град София да създаде многопрофилно лечебно заведение "Мама и Аз“. Това на практика ще саботира и без друго мъчителния процес на изграждане на национална детска болница, въвеждаща съвременните стандарти за детско здраве, посочват от фондацията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase