Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов коментира, че Мюсюлмандемократическа партия е противоконституционна.

Той допълни, че е възложил на службите да правят справки по въпроса, който ще бъде решен както конституцията у нас го повелява.

На свой ред лидерът на РЗС Яне Янев определи новото политическо движение като заплаха за националната сигурност.

"Искам много категорично да заявя, че тази групировка в Славяново не бива да се счита за политическа партия. Това са няколко проислямистки настроени бивши гастарбайтери, на тези двама братя им е поставена задача да дойдат тук, в България, за да могат да създадат изкуствено етническо напрежение", категоричен бе той.

Янев призова ДАНС и прокуратурата да предприемат незабавни действия, като според него особен акцент трябва да се отдели на това кой финансира подобни групировки.

Още по темата
"Още днес, до края на деня, ще внесат сигналите, а най-късно утре до края на деня, ще внеса искане в комисията за контрол на ДАНС да бъде изслушано цялото ръководство на Държавната агенция „Национална сигурност”, за да стане ясно какво до момента агенцията е работила по този и други подобни казуси. Защото по странно стечение на обстоятелствата това не е прецедент. Според нас това нещо се е подготвяло от дълъг период от време", попита Янев.

Dnes.bg припомня, че в събота на площада на село Славяново беше учреден Мюсюлмандемократичният съюз.

Формацията избра за свой лидер Али Юзеиров.

В устава е записано, че МДС е сдружение на личности, приели морално-етичните норми на исляма като поведение и начин живот.

Учредителите на Мюсюлмандемократичния съюз настояват за промяна в Конституцията, с която да бъде признато съществуването на малцинства в България.

Досега в подписката за узаконяване на съюза са се подписали 2800 души. По закон те трябва да са 5000.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase