Окръжният съд в Кюстендил не уважи искането на прокуратурата за временно задържане на бившия косовски премиер Агим Чеку.

В 19.25 часа окръжният съдия Соня Кочова огласи решението, че съдът остава без уважение искането на окръжната прокуратура в Кюстендил за временно задържане на Чеку.

На основание на чл. 64 ал. 5 от НПК задържаният да се освободи незабавно от съдебната зала, гласи съдебното решение.

Решението може да бъде обжалвано в тридневен срок и да се протестира пред Софийския апелативен съд.

В случай на жалба е насрочено съдебно заседание на 2 юли 2009 г. от 10.00 часа.

След оповестяването на съдебното решение Агим Чеку каза пред журналисти, че го е очаквал.

Аз съм доволен от процедурата, която спазва българската държава. Това са международни задължения, които всяка държава спазва. На това съдебно заседание още веднъж се засвидетелства, че заповедта за арестуване е от страна на Сърбия, но тя няма никакво основание и искането за арест е нелегитимно и не съдържа никакви доказателства и факти, заяви Чеку.

Политикът каза, че няма претенции към българските гранични власти и че е доволен от техния професионализъм и коректно отношение.

Той съобщи, че най-напред ще се види със семейството и приятелите си, но ще бъде на разположение на българското правосъдие.

Окръжният прокурор на Кюстендил Камен Пешев каза извън съдебната зала, че според него няма основание да се наложи каквато и да е мярка спрямо Агим Чеку.

Бившият премиер на Косово беше арестуван от българските власти във вторник по силата на стара заповед за арест, издадена от Сърбия.

Вярвам, че това е първата стъпка към окончателната реабилитация на г-н Агим Чеку. Така председателят на парламентарната комисия по външна политика Соломон Паси коментира решението на съда в Кюстендил.

Имам доверие в българския съд, особено когато става дума за видими международни казуси, добави той.

Вярвам, че това е първа стъпка към окончателното снемане на всички обвинения към моя гост в международните файлове, каза Паси.

Не допускам г-н Чеку да бъде екстрадиран и той е добре дошъл в България, добави Паси в отговор на въпрос за очакванията му дали българската страна ще удовлетвори искането на Белград за екстрадaцията на бившия косовски премиер.

Още по темата

Решението на българските съдебни власти да освободят бившия командир на т. нар. Армия за освобождение на Косово и бивш областен премиер Агим Чеку не допринася за добрите отношения между България и Сърбия.

Това заяви сръбският вицепремиер и министър на вътрешните работи Ивица Дачич, съобщава БНР.

Дачич направи изказването си по време на руско-сръбски бизнесфорум в Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase