В България е задържан бившият косовски премиер Агим Чеку, съобщиха за БТА източници в полицията.

Арестът на Чеку е станал на граничния пункт "Гюешево", при влизането му в страната ни.

За него има червена бюлетина от Интерпол.

Според източници в полицията, задържането е заради присъда от 20 години затвор на Чеку от сръбски съд по обвинение в извършване на геноцид.

Заповедта за арест е издадена на 6 май тази година.

Агим Чеку е задържан за 24 часа в Кюстендил.

Агенция Reuters припомня, че през май тази година бившият косовски премиер беше експулсиран от Колумбия, но властите в страната отказаха да го предадат на Сърбия.

Той е бил задържан в Словения (2003 година) и Унгария (2004 година), но и в двата случая бързо е освободен, без да бъде предаван на сръбските власти.

Агенция DPA съобщава, че е получила информацията за ареста на бившия премиер от говорителя на опозиционната косовска Социалдемократическа партия в Прищина (с лидер Агим Чеку).

Чеку ще бъде освободен след два или три часа, категоричен е говорителят на партията.

Dnes.bg припомня, че Чеку беше министър-председател на Косово от 10 март 2006 до 9 януари 2008 година.

В книгата си "Ловът, аз и военнопрестъпниците" бившият прокурор на Международния трибунал за Югославия Карла дел Понте твърди, че косовски албански водачи са търгували с органи от сръбски затворници:

Още по темата

Близо 300 затворници-сърби и други славяни, сред които и жени, са били изпратени през лятото на 1999 г. от Косово в Албания, където са били хвърлени в нещо като затвор. Там хирурзи са вземали от тях органи. Ръководителите от средно и високо равнище на Армията за освобождение на Косово (АОК) са знаели за престъпленията и са участвали активно в контрабандата с органи, твърди Карла дел Понте.

През лятото на 1999 г. двамата главни водачи на АОК, която се бореше срещу режима на Слободан Милошевич, бяха Агим Чеку и Хашим Тачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase