Снимка: БГНЕС

Естония обвини Русия в заглушаване на GPS сигнали и нарече действията "хибридна атака". Тя доведе до спиране на полетите до втория й по-големина град.

Полетите на Finnair от Хелзинки до Тарту бяха спрени поне за месец тази седмица поради потенциално катастрофални GPS смущения. Два полета на Finnair бяха принудени да се върнат в Хелзинки поради опасения за безопасността. Финландската авиокомпания е единственият международен превозвач, който лети до Тарту.

Маргус Цахна, естонският външен министър, каза, че проблемите с GPS са резултат от "напълно умишлените действия" на Москва.

"Русия знае много добре, че смущенията, причинени от нея, са много опасни за нашата авиация и противоречат на международните конвенции, към които Русия също се е присъединила", каза той пред ERR, обществената телевизия на страната.

Миналия месец Германия твърди, че Русия вероятно стои зад поредица от GPS смущения, които засягат авиацията в Балтийския регион. Той идентифицира Калининград, балтийския ексклав на Русия, като най-вероятния източник на операциите по заглушаване, но не дава повече подробности.

Има увеличение на инцидентите с GPS в Балтийския регион, откакто президентът Путин нареди войски в Украйна през 2022 г.

GPS заглушаване е регистрирано и над Великобритания и Германия, според Габриелиус Ландсбергис, министър на външните работи на Литва.

"Това е част от враждебните дейности на Русия, които са били извършвани и преди, но сега се наблюдава тяхното засилване", каза Ландсбергис пред Ройтерс, призовавайки за отговор от Европейския съюз и НАТО. Кремъл не е коментирал.

Глобална система за позициониране (GPS) е мрежа от сателити и други устройства, които са се превърнали във важен инструмент за авиацията. Неговите сигнали са уязвими към блокиране или изкривяване, което създава проблеми за пилотите и диспечерите за контрол на въздушното движение.

Лаури Сойни, ръководител на комисията по безопасност и сигурност на Финландската асоциация на пилотите, каза, че заглушаване на GPS е наблюдавано и във Финския залив и в Швеция.

Finnair каза, че не знае откъде произхожда смущението, но е докладвал за подобни проблеми близо до Калининград и източната граница на Финландия с Русия. Полетите до Тарту ще бъдат рестартирани, след като летището е инсталирало оборудване, което не разчита на GPS, каза Finnair. Повечето летища вече разполагат с такова оборудване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase