Снимка: архив Министерски съвет

Ако Бойко Борисов отново бъде премиер след предсрочните парламентарни избори, той би бил формирал успешен управленски тандем с президента Румен Радев, прогнозира политологът Първан Симеонов.

Според него двамата биха се сработили, защото за Борисов би било добре да има контрапункт. Политологът обаче смята, че по-големият проблем от това дали биха се сработили, е дали хората биха заложили отново на Борисов.

"Винаги е добре да има власт и в нечии други ръце, защото ако властта е само в твоите ръце, опозициите се пренасят вътре в теб, няма кой друг да е лошият", каза Симеонов. Според него Борисов знае това и си е патил от него.

Още по темата

"Не мисля, че ще има проблем със сработването с Радев. Мисля, че ще има друг", каза още политологът пред "Фокус".

Той смята, че проблемът на Борисов е, че след първата загуба неговата магическа сила и "всепобеждаващост" е изчезнала. "Не знам дали той има авторитета в обществените очи да бъде още 4-5 години министър-председател. Това е по-важният въпрос - не дали би се сработил с Радев, а дали българите биха го позволили", каза още Симеонов.

Според него Борисов трябва да си отговори на този въпрос. "Отговорът, който си даде с номинацията на Цачева, е грешен. Той каза: "Сега Цачева може да вземе поста, след пет години - аз". Оказа се, че може би и за самия него вече е късно, камо ли за Цачева", коментира Първан Симеонов.

Той обясни, че са нужни повече изследвания на нагласите на хората за по-точни прогнози. При всички положения обаче в очите на хората загубилият често продължавал да губи в очите на избирателите.

Симеонов прогнозира, че ще се направи опит за съставяне на още едно правителството в рамките на този парламент. Според него президентът щял да връчи третият мандат на Патриотичния фронт.

"Спокойното преминаване на властта от едни ръце в други е основен белег на демократична зрялост на обществата. Аз съм много сериозен противник на това да говорим за тежка политическа криза и ме е страх, че някой дори насърчава усещането за криза, за да може след това да се надява на по-добър изборен резултат", каза още Симеонов.

Той не изключи в напрежението с мигрантите някой да вижда политически ползи във връзка с националистическата вълна, която залива и България.

Според Симеонов, ако се стигне до служебен кабинет, Радев вероятно ще направи малки промени в него, когато встъпи в длъжност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase