Снимка: архив, БГНЕС

Испанският премиер Педро Санчес заяви, че след дълъг размисъл за бъдещето си е решил да остане на поста си и да продължи да ръководи страната, предаде Ройтерс.

Още по темата
Миналата седмица Санчес, който е на власт от 2018 г., смая сънародниците, като обяви в отворено писмо в мрежата "Екс", че си взема почивка, за да обмисли дали си струва да остане начело на правителството.

Това стана след новината, че испански съд е започнал разследване срещу съпругата на Санчес Бегоня Гомес за търговия с влияние и корупция. Отделен съд разглежда жалбата на мадридската прокуратура за прекратяване на делото поради липса на доказателства.

Премиерът настоява, че Гомес е невинна и обвини опозиционните лидери Алберто Нунес Фейхоо от Народната партия (НП) и Сантяго Абаскал от крайнодясната "Вокс", че си сътрудничат с хората, разпространяващи разни твърдения срещу съпругата му.

Санчес днес се срещна с крал Фелипе Шести - необходима мярка в случай, че беше решил да подаде оставка, но обяви в телевизионно обръщение след това, че е информирал монарха, че е решил да остане. Санчес заяви, че е решил да не подава оставка заради широко изразената подкрепа за него през почивните дни.

„Реших да остана, ако е възможно, дори по-силен като премиер. Нещата няма да са като преди, ще бъдат различни“, заяви Санчес.

По-ранните му думи за възможна оставка предизвикаха хаос в испанската политика, където фрагментираният парламент с големи затруднения успя да формира правителство. Ако се беше стигнало до нови парламентарни избори, те щяха да са четвъртите за последните пет години.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase